De ontwikkeling van onze pedagogisch coach - Koningskind Kinderopvang

De ontwikkeling van onze pedagogisch coach

De ontwikkeling van onze pedagogisch coach

In april 2011 is Koningskind locatie Sprengenpark in Apeldoorn geopend. Ellen Karmiggelt kan het zich nog goed herinneren. Zij was één van de begeleidsters die bij de opening van de kinderopvang is begonnen op de groepen.

Na 10 jaar in het basisonderwijs gewerkt te hebben, was het tijd voor een nieuwe uitdaging. “Het lesgeven werd steeds verder ondergeschoven door alle randzaken die erbij kwamen. Dat vond ik jammer. In 2011 heb ik daarom de knoop doorgehakt en heb ik een nieuwe uitdaging gevonden bij Koningskind Kinderopvang Sprengenpark.”

Pedagogisch medewerker

De kinderopvang was nieuw voor Ellen. Ze had nog niet eerder op een kinderdagverblijf gewerkt. Gelukkig was ze net zelf moeder geworden en kon Ellen deze ervaring op de werkvloer gebruiken.

De afgelopen jaren hebben zowel Ellen als de locatie, mooie ontwikkelingen doorgemaakt. “Toen ik begon, hadden we 1 groep, dit was inclusief BSO. Inmiddels zijn we gegroeid naar 4 groepen en maken zo optimaal gebruik van de ruimtes die we beschikbaar hebben. Ik ben er echt trots op wat wij hebben neergezet in de afgelopen jaren.”

Pedagogisch Coach

De ambitie van Ellen ging verder. In 2018 ging ze minder op de groep werken en Danielle de Goederen meer ondersteunen met het beleid. Inmiddels is Ellen doorgestroomd tot pedagogisch coach en beleidsmedewerker van Koningskind Kinderopvang. 

Pedagogisch coach is een relatief nieuwe functie binnen de kinderopvang. Binnen deze rol doen we er alles aan om het vak pedagogisch medewerker verder te professionaliseren. “Ik observeer voornamelijk onze collega’s en beoordeel of onze visie zichtbaar is op de werkvloer. Door de observaties probeer ik medewerkers bewust te laten worden van hun kwaliteiten. Ze leren wat hun sterke kanten zijn, welke talenten zij hebben, maar ook wat er beter kan. Daar kan ik echt van genieten”

Vertrouwen

In het begin merkte Ellen wel dat de collega’s aan haar moesten wennen. Inmiddels is het vertrouwen aanwezig. “Ze zien dat ik er voor hun ben, voor hun ontwikkeling als pedagogisch medewerker.” Door de aanstelling van Ellen als coach streeft Koningskind naar het hoogst haalbare niveau te halen binnen de kinderopvang en haar professionals. 

Met veel plezier kijkt Ellen terug naar haar eigen ontwikkeling. ”De afgelopen 9 jaar heb ik mij kunnen ontwikkelen van pedagogisch medewerker tot pedagogisch coach. Ik hoop dat ik met mijn achtergrond veel pedagogisch medewerkers kan motiveren en stimuleren om hun talenten maximaal benutten.”

DutchEnglishFrenchGermanPolishTurkish