Pedagogisch coachDag allemaal,

Ik ben Ellen Karmiggelt en werk al vele jaren bij Koningskind Kinderopvang. Eerst als leidster, maar sinds 2019 als pedagogisch coach. Pedagogisch coach is een relatief nieuwe functie binnen de kinderopvang en is in het leven geroepen om het mooie vak van pedagogisch medewerker verder te professionaliseren. Eén van de meest leuke taken van mijn functie is het coachen van mijn collega’s op de werkvloer. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten. Aan de ene kant krijgen medewerkers de kans om zich verder te ontwikkelen als pedagogisch medewerker. Aan de andere kant krijgt Koningskind Kinderopvang hier nog betere professionals voor terug. Een echte win-win dus.

Wanneer je medewerkers coacht, dan is vertrouwen zeer belangrijk. Als pedagogisch coach behandel ik dan ook alle gesprekken en observaties strikt vertrouwelijk. Want alleen dan kunnen en durven medewerkers optimaal te werken aan persoonlijke doelen en zichzelf echt te ontwikkelen. Wat tijdens coaching- en observatiegesprekken besproken wordt, wordt dan ook niet gebruikt in functioneringsgesprekken. Ook is er geen sprake van een beoordeling door de leidinggevende van de medewerker. Zowel de medewerker als de organisatie heeft belang bij het creëren van een veilige en ontspannen setting waarin de coaching plaatsvindt.

Wat ik zo mooi vind aan mijn functie als pedagogisch coach, is dat medewerkers zich bewust worden van hun kwaliteiten. Ze leren wat hun sterke kanten zijn, welke talenten zij hebben, maar ook wat er beter kan. Coaching heeft altijd een positieve insteek. Ik zie medewerkers groeien in hun functie, zie ze hun persoonlijke groei doormaken en ik zie ze verantwoordelijkheid pakken en nemen. Fantastisch om te zien en om hier een bijdrage aan te leveren. Bijkomend voordeel is dat medewerkers met nog meer plezier hun werk doen en dat komt de algehele sfeer natuurlijk alleen maar ten goede. Zo werken we samen aan een verdere professionalisering van de kinderopvang. Wat hebben we toch een mooi vak!

Ellen Karmiggelt