Cootje blijft zichzelf ontwikkelen | Koningskind kinderopvang

Cootje blijft zichzelf ontwikkelen

In de zomer van 2010 begon Cootje van der Salm als pedagogisch medewerker bij het toenmalige Prinsen en Prinsessen kinderdagverblijf in Zoetermeer. Niet wetende dat ze ruim 7 jaar later als eindverantwoordelijke van 3 Koningskind locaties in Zoetermeer functioneert.

Overname

In de zomer van 2015 tijdens het zwangerschapsverlof van Cootje, is het toenmalige Prinsen en Prinsessen kinderdagverblijf in Zoetermeer overgenomen door Koningskind kinderopvang. “Ik kan mij het nog goed herinneren” verteld Cootje.

“Toen ik terug kwam van mijn verlof viel de Koningskind visie direct op. Het was een andere manier van begeleiden. Waar eerder weinig ruimte was voor het individuele kind en wij werkten met een duidelijk dagschema, was dit na mijn verlof anders. Hoewel de visie van Koningskind stapsgewijs is geïntroduceerd waren de verschillen direct zichtbaar.”

Visie

De visie is uniek, het grootste verschil is dat kinderen bij Koningskind niets moeten. Iedere week worden verschillende activiteiten aangeboden die passen binnen het thema. Daarbij wordt rekening gehouden met de interesses van alle kinderen.

Binnen deze visie is er ruimte voor talent van de kinderen. De kinderen worden door de pedagogisch medewerkers gevolgd en zij gaan mee met de interesses van het kind. “Wanneer wij een kind moeten corrigeren, wordt er niet gestraft, maar bieden wij een alternatief aan. In onze ogen is er niets fout, alles is goed. Wanneer een kind bijvoorbeeld met een hamer op tafel slaat corrigeren wij niet, maar herkennen we de situatie en bieden wij een houtje aan die daarvoor bedoeld is.“

Binnen Koningskind wordt de visie “ruimte voor talent” niet alleen geprojecteerd op de kinderen maar ook op haar medewerkers. De pedagogisch medewerkers hebben zelf de vrijheid om activiteiten in te vullen. “Onze pedagogisch medewerkers werken met 7 thema’s per jaar, voor ieder thema en alle meervoudige intelligenties (de zogenaamde KNAPS) moeten medewerkers 2 activiteiten uitwerken. Wanneer zij deze activiteiten uitvoeren valt onder hun eigen verantwoordelijkheid. Ze zijn daar vrij in. Het is een visie die als pedagogisch medewerker bij je moet passen, maar ik kan mij niet voorstellen dat het niet bij je past.”

Ambitie

Het talent en de ambitie van Cootje is gelukkig niet onopgemerkt gebleven. In 2017 is zij gevraagd als locatiehoofd van Koningskind Meerzicht. “Enkele maanden later kreeg ik de kans om door te groeien tot locatiehoofd van Koningskind Oosterheem. Daarmee heb ik de uitdaging die ik nodig heb gevonden.”

“Als locatiehoofd heb je een hele leuke en veelzijdige baan. De combinatie tussen kinderen, ouders, collega’s en directie maakt het een mooie afwisselende baan. Daarbij krijg je de ruimte om je eigen talent en ambitie verder te ontwikkelen. Ik voel mij gewaardeerd binnen koningskind en dat vind ik erg belangrijk.” aldus Cootje

DutchEnglishFrenchGermanPolishTurkish